Ιστορία


Σχετικά με την ονομασία της πόλης
Ο Ορέστης, γιος του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας, κατά την παράδοση εκδικούμενος το θάνατο του πατέρα του, σκότωσε τη μητέρα του Κλυταιμνήστρα. Κυνηγημένος από τις Ερινύες, πήγε στους Μάντεις και αυτοί του υπέδειξαν να λουστεί στη συμβολή τριών ποταμών. Ξεκίνησε βοηθούμενος από τους φίλους του πατέρα του. Έφτασε στην Αίνο και από εκεί με πλοίο, ανέβηκε τον Έβρο ποταμό. Στη συμβολή τω τριών ποταμών ʼρδα, Έβρου και Τούντζα, λούστηκε και γλίτωσε από το αμάρτημά του μητροκτόνου και από τις Ερινύες.
Εδώ που εξαγνίστηκε, χτίζει ναούς και ονομάζει την πόλη Ορεστιάδα "το πριν μικρόν Πολίχνιον κλήσιν Ορεστιάδα, ο Αγαμέμνονας υιός, πριν ήγειρεν Ορέστια. Εκεί λουσθείς γαρ ποτάμοίς ιάθη της μανίας" (Ιωαν. Τζέτζης).
Στην περιοχή αυτή του άνω Έβρου, κατοικούσε από τον 6ο αι. π.χ. ο αρχαίος Θρακικός λαός οι "ΟΔΡΥΣΑΙ", με πρωτεύουσα την Οσκουδάμα, που σημαίνει πλούτος, χρυσός.
Το 127 μ.Χ. ο αυτ/ρας Αδριανός (117-138), οχυρώνει την πόλη και την ονομάζει Αδριανούπολη. Το 1920, όταν υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν την Αδριανούπολη, εγκαταστάθηκαν στο Καραγάτς οι αρχές ονομάζουν το προάστιο και 12.000 ψυχές.
Η παλιά Ορεστιάδα εκκενώθηκε από τον Ιούλιο 1923 (Συνθήκη Λωζάνης, 24-7-1923). Στις 15-9-1923 και ώρα 10:20, η παλιά Ορεστιάδα-το Καραγάτς, παραδόθηκε στους Τούρκους.
Αυτή ήταν η μεγάλη αδικία της Συνθήκης. Στη συνδιάσκεψη της Λωζάνης οι σύμμαχοί μας, οι ʼγγλοι με αντιπρόσωπο τον Κωρζόν, οι Γάλλοι με τον Πουανκαρέ, οι Ιταλοί με τον Μουσουλίνι, υποκύπτουν στην απαίτηση του Τούρκου Ισμέτ πασά, βουλευτή Αδριανούπολης, (τον μετέπειτα Ινονού), που ζητούσε αποζημίωση από την Ελλάδα 4 δισκετομμύρια χρυσά φράγκα, το μισό πολεμικό και εμπορικό Ελληνικό στόλο, να φύγει το Πατριαρχείο από την Κων/πολη και να γίνει δημοψήφισμα στη Δυτική Θράκη. Στη μεγάλη αντίδραση του Ελευθέριου Βενιζέλου, το Μάιο του 1923, ο Γάλλος στρατηγός Μαυρίκιος Πελλέ προτείνει: "Αφού η Ελλάδα δεν μπορεί αν πληρώσει, να παραχωρηθεί η παλιά Ορεστιάδα - Καραγάτς στους Τούρκους". Η πρότασή του έγινε αποδεκτή.
Έτσι αρχίζει η εγκατάλειψη της παλιάς Ορεστιάδας από τον Ιούλιο του 1923. οι νικημένοι Τούρκοι, εμφανίσθηκαν νικητές, εκμεταλλευόμενοι τις αντιζηλίες των συμμάχων και την αδυναμία της Ελλάδος. Για τους Ορεστιαδίτες αρχίζει ένας νέος γολγοθάς.
Έρχονται οι 900 οικογένειες και χτίζουν τη Νέα Ορεστιάδα και στις 12 Αυγούστου 1923, κάνουν τα εγκαίνια της νέας τους πόλης.
Υπάρχει και μια άλλη εκδοχή για το όνομα της πόλης. Οι αρχαίοι πίστευαν ότι στη συμβολή των τριών ποταμών, στα άφθονα νερά και την πυκνή βλάστηση ζούσαν οι νύμφες που λέγονταν και "Ορεστιάδας". Έτσι την πανέμορφη αυτή τοποθεσία, την ονόμαζαν Ορεστιάδα.

Βασιλείς των Θρακών
 - Φινεύς, ( ο τυφλός μάντης) που τον συμβουλεύτηκαν οι αργοναύτες.
 - Διομήδης , βασιλιάς των Βιστόνων, γιος του ʼρη και της Κυρήνης.
 - Πόλτυς, ιδρυτής της πόλεως Πολτυμβρίας (Αίνος), κατά τον Τρωικό πόλεμο.
 - Ταγύρης, φιλοξένησε τον Εύμολπο, τον ιδρυτή των Ελευσίνιων μυστηρίων.
 - Ισμαρος, ( περίοδος Τρωικού πολέμου) , ιδρυτής του Ισμάρου.
 - Ρήσος, ( γιος του Ηιονέα), σύμμαχος των Τρώων, τον οποίο φόνευσαν οι Διομήδης και Οδυσσέας.
 - Πείρος Ιμβρασίδης, βασιλιάς της Αίνου, σκοτώθηκε από τον Θόαντα τον Αιτωλό.
 - Πολυμήστρωρ, παντρεύτηκε την κόρη του Πριάμου "Ιλλιόνη". Όταν ο Πρίαμος και η Εκάβη του έστειλαν να κρύψει τον γιο τους Πριαμίδη Πολύδωρο, αυτός τον σκότωσε και πήρε τους θησαυρούς του. Τον εκδικήθηκε η Εκάβη (γένεση της τραγωδίας, "Εκάβη").
 - Λυκούργος, γιος του Δρύαντα, βασιλιάς των Ηδωνών. Καταδίωξε τον Διόνυσο.
 - Αρπάλικος , βασιλιάς των Αμυντών.
 - Αβρούπολις, βασιλιάς των Σαππαίων, την εποχή του Ιουλίου Καίσαρα.
 - Συρμός, βασιλιάς των Τριβάλλων.
 - Κλείτος, βασιλιάς των Σιθωνών.
 - Ισάνθης Μάρωνας, βασιλιάς και ιερέας, ιδρυτής της Μαρώνειας. Φιλοξένησε τον Οδυσσέα.
Το Μεγάλο Θρακικό Έθνος των Οδρυσών με τους Βασιλείς του από το τέλος του 6ου αι. π.χ. μέχρι και τη Ρωμαϊκή κυριαρχία:
"Οι Οδρύσσαι οικούντας προς βορράν της Κυψέλων πόλεως περί τον Εύρων εν τη άνω του Έβρου λεκάνη μεταξύ Ροδόπης και Αίμου και εκτεινόμενοι βορειοδυτικώς μεν μέχρι Φιλιππουπόλεως, ανατολικώς δε μέχρι Ευξείνου".
 (Πλούταρχος, ηθικά , τόμος ΙΙ, αποφθέγματα βασιλέων και στρατηγών, σελίς 7),
Εμφανίζονται στην ιστορία το 531 π.χ: 
- Ιδρυτής και αρχηγέτης των Οδρυσσών, ο Τηρείς, τέλος 6ου αρχές 5ου αι. π.χ. , που ένωσε όλα τα θρακικά φύλα. Νικούν τους Πέρσες, όταν για πρώτη φορά εκσταρεύουν κατά της Ελλάδος. Ο Τηρείς, εκτείνει το κράτος τους μέχρι τον Εύξεινο Πόντο. Πεθαίνει σε ηλικία 92 ετών. Πρωτεύουσα τους η Οσκουδάμα χτισμένη στη θέση της Ορεστιάδας , την πόλη που ίδρυσε ο Ορέστης τον 12ο αι. 
- Σιτάλκης, 2ο μισό του 5ου αι. π.χ. γιος του Τήρη, τον διαδέχεται το 431. Η Θράκη γίνεται το 2ο μεγαλύτερο κράτος του κόσμου. Οι Αθηναίοι ζητούν τη βοήθειά του, Σάδοκο, Αθηναίο πολίτη. Το στράτευμα του αριθμούσε 150.000 άνδρες, εκ των οποίων το 1/3 ήταν ιππείς. Εκστρατεύει κατά των Μακεδόνων, που είχαν βασιλιά τους τον Πέρδικα ΙΙ. Σκονώνεται το 423, στη μάχη των Τριβάλλών ,
 - Σεύθης ο 1ος , ανεψιός του Σιτάλκη και γιος του Σπαραδόκου, συμμαχεί με τους Μακεδόνες και παντρεύεται τη Στρατονίκη, αδελφή του Πέρδικα. Επί της βασιλείας του , γνωρίζει η Θράκη μεγάλη οικονομική ευρωστία. Έσοδα κατ' έτος, 400 χρυσά και αργυρά τάλαντα. Πεθαίνει το 405 π.χ.
 - Μηδικός ή Αμάδοκος ο 1ος, με συμβασιλείς, τους Μαισάδη, και Τήρη Β', μεταφέρουν την πρωτεύουσα στα Ύχαλα (ανατολική πλευρά του Έβρου ποταμού 2 χλμ. Μετά τη γέφυρα των Κήπων).
 - Εβρυτέλμις (390 - 383 π.χ.), φίλος των Αθηναίων .Οι Αθηναίοι ευχαριστούν τους Θράκες για τη βοήθεια τους και στα ορειχάλκινα νομίσματα που κόβουν , βάζουν το όνομα του Εβρυτέλμη ( Εβρυσέελμις). ( Ξενοφώντος Ελλ. ΙV 8, 26, προβλ. και Διόδωρου ).
 - Κότυς Ι, ( 382 - 356 π.χ. ), γιος του Σεύθη του Β', παντρεύει την κόρη του με τον Αθηναίο στρατηγό Ιφικράτη. Το 364 π.χ. , περιπλέκεται σε πολέμους με την Αθήνα. Ήταν μέθυσος, ωμός , και στη μέθη του δεν σεβόταν κανέναν. Τον σκοτώνουν δύο μαθητές του Πλάτωνα από την Αίνο, ο Πύθωνας και ο Ηρακλείδης.
Κερσοβλέπτης, 358 341 π.χ.)., με συμβασιλείς τους Βηρισάδη και Αμάδοκο τον 2ο .Η Θράκη χωρίζεται σε 3 βασίλεια. Ο Κερσοβλέπτης παίρνει την από Έβρο μέχρι Βυζάντιο και Πέρινθο Θράκη. Ο Αμάδοκος την Μαρώνεια και ενδοχώρα και ο Βηρισάδης από την ενδοχώρα μέχρι το Στρυμών. Δέχονται την επίθεση των Μακεδόνων με βασιλιά το Φίλιππο Αμύητου, μετά από πολλές και αιματηρές μάχες το 342 π. χ. νικιούνται από τον Φίλιππο, ο οποίος φονεύει τον ισχυρό βασιλιά Κερσοβλέπτη. Μια νέα εποχή αρχίζει για τη Θράκη. Ο Φίλιππος οχυρώνει με στρατιωτικά φρούρια τη Θράκη, για να συγκρατήσει το κράτος των Οδρυσσών, που ξαναοργανώνεται και στασιάζει.
Στην εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου, οι Οδρύσες παρέχουν μεγάλη στρατιωτική βοήθεια στον Μ. Αλέξανδρο. Ο Σιτάλκης Γ', γιος του Κερσοβλέπτη, γίνεται στρατηγός των ακοντιστών. Από τον Αδριανό μαθαίνουμε ότι η δράση των Οδρυσών, η τεχνική του πολέμου και η ανδρεία τους, βοήθησαν τον Μ. Αλέξανδρο να γίνει κυρίαρχος του κόσμου. Ο Λαγαρός , βασιλιάς των Αγριάνων, είναι φίλος του Μ. Αλεξάνδρου και στρατηγός του. Τον ακολουθεί με δύο επίλεκτα τμήματα στρατού, ακοντιστών και Πελταστών.
 - Τηρείς ο ΙΙΙ ή Κετρίπορις, γιος του Βαρισάδη, συμβασιλεύει με το Σκοστόδοκο, γιο του Αμάδοκου 2ου. Η Θράκη ευημερεί και κόβονται άφθονα χρυσά νομίσματα.
 - Σεύθης ο Γ', (330 311) π.χ. Γίνεται και πάλι βασιλιάς των Θρακών, μέχρι τη διανομή της αυτ/ρίας του Μ. Αλεξάνδρου. Στη Θράκη βασιλεύει ο Λυσίμαχος (321 - 281) π.χ. διάδοδοχος του Μ. Αλεξάνδρου, με επικυριαρχία μόνο κατ' όνομα .
 Από τα νομίσματα που βρίσκονται, αναφέρονται την περίοδο αυτή ηγεμόνες των Θρακών , όπως Οδρόης - Ορσοάλτιος - Κερσίβαυλος - Αδαίος και Σκόστοδος. Μετά από σκληρούς αγώνες η Θράκη γίνεται ελεύθερη.
 - Σεύθης ο ΙV ο οποίος αναγκάζει το Φίλιππο V, να εγκαταλείψει τη Θράκη, ελευθερώνει τη Φιλιππούπολη και σχεδόν όλη τη Θράκη.
 - Κότυς ο Β', (168 - 162) π.χ. αξιόλογος άνδρας, γνώστης του πολέμου και " κατά την ψυχή πάντα Θραξ" , συμμαχεί με το βασιλιά των Μακεδόνων Περσέα, κατά των Ρωμαίων. Ηγείται του Θρακικού ιππικού και νικά τους Ρωμαίους, στην Πύδνα. Παρ' όλο που είχε ισχυρό ιππικό, οι Ρωμαίοι σπάζουν τη στρατιωτική γραμμή του Περσέα και γίνονται κυρίαρχοι της Μακεδονίας και Θράκης.
 - Ο Παύλος Αιμίλιος, θέλοντας την φιλία των Οδρυσών, ελευθερώνει τον Βίθυ προς τιμή της ανδρείας του πατέρα του Κότυ Β'.
 - Διήγυλις, νικάτε από το βασιλέα της Περγάμου ʼτταλο Β' ( 159 - 139) και για έναν αιώνα, αναφέρονται στη Θράκη μόνο μικροί ηγεμόνες. Το 73 π.χ. εμφανίζεται μια σπουδαία φυσιογνωμία.
 - Σαδάλας ο 1ος, (73 - 58) π.χ. αναγνωρίζει τη Ρωμαϊκή επικυριαρχία και οργανώνει τα Θρακικά φύλα. Ο περίφημος στρατηγός Σπάρτακος, συγκροτεί στρατό από 70.000 άνδρες και επιτέθηκε στη Ρώμη. Νικήθηκε ολοκληρωτικά και πέθανε γενναία το 71 π.χ.
 - Κότυς ο Δ' γιος του Ρασκούπορή, στα βασιλιά των Σαππαίων, βασιλεύει για λίγο διάστημα, πεθαίνοντας αφήνει πίσω του 3 ανήλικα παιδία. Η Θράκη επί Ρωμαϊκής κυριαρχίας συνεχίζει ακόμη να έχει δικούς της βασιλείς, υποταγμένους όμως στον κατάκτηση. Ο Ρωμαίος αυτ/ρας Αύγουστος ευνοεί τους Οδρύσες και τους παραχωρεί το 25 μ.Χ. το Μαντείο του Διονύνου που βρισκόταν στην οροσειρά της Ροδόπης στο μέρος που κατοικούν οι Βίσση.
 - Ροιμιτάλκης Α': Επίτροπος των 3 παιδιών του ΚότυΔ', που σκοτώθηκε σε μάχη κατά των Βησσών. Επί βασιλείας του Ροιμιτάλκη Α' και λ. Πίσσωνα, το 11 μ.Χ., η Θράκη αποκτά την κυριαρχία και τα όρια που είχε πριν
Ο Αυτ/ρας Αύγουστος διανέμει το κράτος των Οδρυσσών σε 2 μέρη, με βασιλείς τους Ρασκούπορή, στα άγον και ορεινά εδάφη και τον Κότυ τον V γιο του Ροιμιτάλκη, στα πεδινά. Επί αυτ/ρίας Κλαυδίου, η Θράκη το 46 μ.Χ. γίνεται επαρχία των Ρωμαίων. Είχε πρωτεύουσες την Οσκουδάμα και την Δρουσιπάρα και τον 1ο π.χ. αιώνα, τη Βιζύη. Ο Κότυς είναι αυτός που έκτισε τα περίφημα ανάκτορα α και εντευκτήρια. Είναι ο μόνος εστεμμένος ποιητής της αρχαιότητας. Τα ποιήματά του, δημοσίευσε ο Οβίδιος . Τον ποιητή δολοφονεί ο Ρασκούπορης , ο οποίος συλλαμβάνεται από τον στρατηγό Φλάκκο με διαταγή του Τιβέριου. Δικάζεται στη Ρώμη και εξορίζεται στην Αλεξάνδρεια όπου και πεθαίνει.
 - Ροιμιτάλκης ο Β' γιος του Ρασκούπορη. Βασιλιάς των ορεινών περιοχών ενώ στα πεδινά , ορίζεται αντιστράτηγος ο Trebelleuus Rufus, ως επίτροπος των 3 ανηλίκων του Κότυ Ε'. Τη διανομή αυτή τη φορά, την έκανε ο αυτ/ρας Καλιγούλας το 38 μ.Χ. στον Κότυ ΙV , γιο του Κότυ Ε', δίνει τη μακρινή Αρμενία.
Οι Σαππαίοι , Οδρύσες, Δίοι και σχεδόν όλα τα μικρά Θρακικά κράτη, ενωμένα εξεγείρονται κατά των Ρωμαίων το 21 μ.Χ. καταπνίγεται η επανάσταση από το Ρωμαίο Velleius.
To 38 μ.Χ, ο Καλιγούλας παραχωρεί όλη τη Θράκη στο Ροιμιτάλκη τον Β' και την μικρή Αρμενία στον Κότυ στον ΣΤ'. Ο Κλαύδιος το 46 μ.Χ. καταλύει όλη τη Θράκη που γίνεται Ρωμαϊκή επαρχία ( Thracia hujus que ternata in provinciam redigitur. Eusebii, chron.).
"Η Θράκη από τούδε του χρόνου επαρχία εχρημάτισε βασιλεύουσα πριν".
Υπάρχει και μια άλλη λατινική επιγραφή λατινική επιγραφή, σε ανδριάντα με μαρμάρινο βάθρο του Κλαυδίου " DIO DIVI CLAV…" Rescoqque trak moguila = εκσκαφέν Θρακικών ΄Οσκουδάμα, τα Κύψελα, την Βιζύη και τέλος την Φιλιππούπολη.
Θράκες Αυτοκράτορες
Στη Χαριούπολη Αδριανούπολη γεννήθηκε ο Βασίλειος ο Α', ο ονομαζόμενος Μακεδών και η δυναστεία του Μακεδονική αντί του ορθού, Θραξ και Θρακική.
Και αυτό γιατί η Θράκη και η Μακεδονία αρκετές φορές χωρίστηκαν σε θέματα = Διοικητικές Περιφέρειες, κατά Βυζαντινούς χρόνους. Την εποχή του Βασιλείου Α', το θέμα της Μακεδονίας περιελάμβανε τη Δυτική Μακεδονία και της Θράκης περιελάμβανε την υπόλοιπή Ανατολική Θράκη, το ανατολικό Βυζάντιο και τμήματα της Μ. Ασίας. Αναγορεύτηκε Βασιλεύς, στις 26 Μαΐου 866 και στις 23 Σεπτεμβρίου του 867, έγινε αυτοκράτορας Βυζαντίου.
Επίσης στη Θράκη γεννήθηκε ο αυτ/ρας Μαρκιανός ο 1ος (450-457) και διάδοχος αυτού, Λέων ο Α' (457-474), ο οποίος είναι ο πρώτος αυτοκράτορας, που στέφθηκε από Οικουμενικό Πατριάρχη.
Υπάρχουν και πολλοί άλλοι που γεννήθηκαν στην τότε μεγάλη Θράκη, όπως ο Βασίκειος Β' Βουλγαροκτόνος, απόγονος του Βασιλείου του Α'. Σκοτώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου του 1025
Ακολουθεί ο Παλαιολόγος Βατατζής, που γεννήθηκε στο Διδυμότειχο.
Στην Αδριανούπολη και στην γύρω περιοχή, η ιστορία κατέγραψε αρκετά επεισόδια στις 3 Ιουλίου 323 διεξήχθηκε η καθοριστική μάχη του Μ. Κων/νος εναντίον του Λικίνου. Θριαμβευτής της μάχης, αναδείχτηκε ο Μ. Κων/νος και έγινε μονοκράτορας. Το 378, οι Γότθοι νίκησαν τους Ρωμαίους, σκοτώνοντας 40.000 στρατό. Το 551, οι Βυζαντινοί νικούν τους Σλάβους και το 1365, την κατέλαβαν οι Τούρκοι, για να λευτερωθεί το 1920 και ξανά, το 1922.

Πηγή: Δήμος Ορεστιάδας 

ΔΗΜΟΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ (Διαύγεια)